Algerije neemt penalty's beter dan Ivoorkust en bereikt halve finales

Algerije heeft voor de zevende keer in de geschiedenis en voor het eerst sinds 2010 de halve finales van de Afrika Cup bereikt. Het Noord-Afrikaanse land versloeg Ivoorkust na strafschoppen (4-3). Na 120 minuten voetballen stond er 1-1 op het...

Algerije neemt penalty's beter dan Ivoorkust en bereikt halve finales

Algerije heeft voor de zevende keer in de geschiedenis en voor het eerst sinds 2010 de halve finales van de Afrika Cup bereikt. Het Noord-Afrikaanse land versloeg Ivoorkust na strafschoppen (4-3). Na 120 minuten voetballen stond er 1-1 op het scorebord.

Algerije, met sterspeler Riyad Mahrez binnen de lijnen, kwam in de 20ste minuut op voorsprong dankzij een doelpunt van Galatasaray-speler Sofiane Feghouli. Kort na rust kreeg Algerije de kans om op 2-0 te komen, maar Baghdad Bounedjah miste vanaf elf meter.

Aan de andere kant was het een kwartier later wel raak. Jonathan Kodjia, speler van Aston Villa, zorgde voor de gelijkmaker namens Ivoorkust, dat met oud-ADO Den Haag-verdediger Wilfried Kanon aantrad.

Omdat er niet meer gescoord werd, was een verlenging noodzakelijk. Algerije ging die verlenging in zonder doelpuntenmaker Feghouli en Manchester City-aanvaller Mahrez. Beide spelers vielen geblesseerd uit.

Bony mist strafschop

In de eerste helft van de verlenging kwam Wilfried Bony, oud-speler van Vitesse, binnen de lijnen. En uitgerekend hij verprutste in de noodgedwongen strafschoppenserie een penalty door de bal slap in te schieten. Omdat ook Geoffroy Die (FC Basel) miste en bij Algerije alleen Youcef Belaili (Angers) niet wist te scoren, voegden de Algerijnen zich bij de laatste vier.

Woensdag bereikten Senegal en Nigeria al de halve finales. Momenteel is de laatste halve finale tussen Madagaskar en Tunesië aan de gang.

Zondag worden de halve finales afgewerkt. Senegal speelt om 18.00 uur tegen de winnaar van het duel tussen Madagaskar-Tunesië. Om 21.00 uur is Nigeria-Algerije de andere halve finale.