Feyenoord blijft maar winnen met Advocaat: 'Ze overleggen kampioenscijfers'

Bij Studio Voetbal hebben ze sinds kort de Dick Advocaat-meter: een ranglijst vanaf het moment dat Dick Advocaat trainer is van Feyenoord. Op die ranglijst staat Feyenoord fier aan kop. Vijf punten boven Ajax, de echte koploper van de eredivisie....

Feyenoord blijft maar winnen met Advocaat: 'Ze overleggen kampioenscijfers'

Bij Studio Voetbal hebben ze sinds kort de Dick Advocaat-meter: een ranglijst vanaf het moment dat Dick Advocaat trainer is van Feyenoord. Op die ranglijst staat Feyenoord fier aan kop. Vijf punten boven Ajax, de echte koploper van de eredivisie.

Het geeft aan dat het Feyenoord voor de wind gaat. Sinds de Rotterdammers kansloos verloren bij Ajax (4-0, eind oktober) en Jaap Stam opstapte, werd er niet meer verloren in de competitie. Nieuwe trainer Dick Advocaat is de gevierde man en loodste Feyenoord van de twaalfde naar de huidige derde plaats.

"Deze huidige reeks verbaast mij wel", reageert Dennis van Eersel, die Feyenoord volgt namens RTV Rijnmond. "Als ze het hele seizoen zo hadden gepresteerd, hadden ze misschien wel om de titel meegedaan. Ze overleggen echt kampioenscijfers op dit moment. Plek twee is gewoon realistisch. Dat verrast mij wel."

Oud-speler Regi Blinker is minder verbaasd over de huidige prestaties in Rotterdam. "Ik heb begin dit seizoen nog geroepen dat Feyenoord wel eens kon verrassen, maar toen zat ik er helemaal naast want het ging helemaal niet goed."

"Toen deze selectie werd samengesteld kwam er behoorlijk wat ervaring bij. Maar die spelers waren nog niet fit. Ik denk ook dat Stam behoorlijk wat pech gehad heeft met onder andere blessures. Hij kon nooit met een vast team spelen. Bij Advocaat is iedereen fit geworden en is er ook wat bijgekomen", aldus Blinker.

"Advocaat is ook wat anders gaan spelen", weet Van Eersel. "Ze zetten op een andere manier druk en de linies staan wat korter op elkaar. Voeg daar wat geluk aan toe en je ziet ze wedstrijden winnen. Al dwing je het geluk ook af."

Waar Feyenoord al een maand of vier constant presteert, kenden Ajax, AZ en PSV een (grote) vormdip. Vraag is of Feyenoord deze huidige reeks tot het einde van het seizoen kan volhouden.

Blinker: "Ze hebben die dip al gehad. Daar willen die jongens niet meer naartoe. Met de ervaring die ze nu hebben, ga ik er vanuit dat die gasten elkaar zo scherp houden dat dit niet meer gebeurt. Helemaal met Advocaat er bovenop. Ze weten hoe diep ze kunnen vallen qua prestaties."

Van Eersel ziet vooral veel overeenkomsten tussen alle dipjes van de ploegen. "Haal twee of drie basisspelers weg en je ziet dat het direct een stuk minder wordt. Dat had Feyenoord in het begin ook. Als het nu bij Feyenoord zou gebeuren, gaat Advocaat het ook lastig krijgen."

Een van die basisspelers is al weggevallen. Want het gaat Feyenoord niet alleen maar voor de wind. Deze week werd bekend dat aanvaller Luis Sinisterra zwaar geblesseerd is en dit seizoen niet meer in actie komt. Een groot gemis denkt Blinker.

"In het begin was ik absoluut geen fan. Maar hij heeft laten zien dat hij echt kwaliteit heeft en beslissend kan zijn. Hij heeft zijn plekje terecht verdiend. Hij zat ook in een goede flow. Dat wordt echt een gemis. Nu moet je weer met Sam Larsson spelen, die hij eigenlijk uit het elftal had gespeeld."

Van Eersel: "Feyenoord gaat hier wel op achteruit. Sinisterra was toch een handenbinder voor veel verdedigers. Ik vond hem een van de beste Feyenoorders van dit seizoen en hij maakte veel meer indruk dan Larsson."

Tweede plaats

Met de goede reeks kijkt Feyenoord natuurlijk weer naar boven. De achterstand op nummer twee AZ is vier punten. "Ik geloof echt dat ze tweede kunnen worden", is Blinker stellig. "In deze vorm moeten ze dat wel kunnen halen. Ze krijgen AZ nog (uit, red.) dus het gat kan één punt worden."

Ook Van Eersel is enthousiast over een mogelijke tweede plek van Feyenoord. "Gevoelsmatig is het kampioenschap niet realistisch, daar is Ajax te goed voor. AZ-uit moet kunnen, die zijn toch een beetje aangeslagen nu. En Feyenoord is ook bezig aan een uitstekende reeks als het gaat om uitwedstrijden."