Ter Mors viert rentree met derde zege, ook Visser wint

Jorien ter Mors heeft haar rentree op de schaatsbaan dit weekend bekroond met drie startbewijzen voor de eerste wereldbekers. Bij de kwalificatiewedstrijden in Heerenveen won Ter Mors, die vorig seizoen volledig moest missen vanwege een knieblessure,...

Ter Mors viert rentree met derde zege, ook Visser wint

Jorien ter Mors heeft haar rentree op de schaatsbaan dit weekend bekroond met drie startbewijzen voor de eerste wereldbekers. Bij de kwalificatiewedstrijden in Heerenveen won Ter Mors, die vorig seizoen volledig moest missen vanwege een knieblessure, op de slotdag ook nog de 1.000 meter.

Ter Mors was vrijdag ook al de snelste op de 1.500 meter en schreef zaterdag de 500 meter op haar naam. De olympisch kampioene op de 1.000 meter won zondag 'haar' afstand in 1.14,56 en was daarmee nipt sneller dan Ireen Wüst, die met 1.14,77 als tweede eindigde.

Ook Letitia de Jong (1.15,12), Jutta Leerdam (1.15,48) en Antoinette de Jong (1.15,51) mogen het internationale circuit in.

Visser wint, Anema verrast weer

Esmee Visser, Reina Anema, Carlijn Achtereekte, Antoinette de Jong en Irene Schouten mogen bij de wereldbekerwedstrijd in Kazachstan uitkomen op de 5.000 meter. Visser reed bij de kwalificatiewedstrijden in Heerenveen veruit de snelste tijd: 6.52,76.

Olympisch kampioene Visser, die zaterdag al de 3.000 meter won, was vijf seconden sneller dan Reina Anema, de verrassende nummer twee. Anema schaatste voor het eerst onder de zeven minuten: 6.57,58, een dik persoonlijk record. Haar oude persoonlijk record stond op 7.02,59.

Anema kende, net als Visser, een uitstekend kwalificatieweekend. Ze plaatste zich al voor de 1.500 en 3.000 meter en reed op alle drie afstanden bovendien een dik persoonlijk record. Ook Antoinette de Jong (vierde in 6.59,69) heeft nu drie startbewijzen voor de wereldbeker.

Kritisch

Visser was na afloop, ondanks haar zege, kritisch. "Ik ben niet helemaal tevreden, want ik moet gewoon nog in het seizoen groeien. Het was niet slecht, ik heb me geplaatst en gewonnen, maar ik wil gewoon graag harder dan vorig jaar."

De olympisch kampioene gaf aan dit seizoen ook graag een wereldrecord te willen rijden. "Internationaal wil ik tegenstand kunnen bieden en die records aanvallen", aldus Visser.

"Ik mag ook niet klagen, ik ben tevreden, maar ik wil mezelf gewoon heel graag verbeteren."