Teuns wint op machtige La Planche des Belles Filles, Ciccone pakt geel

De eerste echte bergetappe in de Tour de France gewonnen door Dylan Teuns. De Belg van Bahrain-Merida kwam als eerste boven op de machtige slotklim met een stijgingspercentage van 24 op La Planche des Belles Filles. Teuns, debutant in de Ronde...

Teuns wint op machtige La Planche des Belles Filles, Ciccone pakt geel

De eerste echte bergetappe in de Tour de France gewonnen door Dylan Teuns. De Belg van Bahrain-Merida kwam als eerste boven op de machtige slotklim met een stijgingspercentage van 24 op La Planche des Belles Filles.

Teuns, debutant in de Ronde van Frankrijk, was onderdeel van de kopgroep van veertien man die vanaf de start de aanval zocht. In zijn kielzog finishte de Italiaan Giulio Ciccone als tweede, die de gele trui overnam van Julian Alaphilippe, mede dankzij de acht bonificatieseconden die hij eerder pakte. Het verschil met Alaphilippe is zes seconden.

Van de kopmannen kwam Geraint Thomas na een sterke demarrage als eerste boven (+1,44). Steven Kruijswijk, kopman van Jumbo-Visma, moest toegeven en staat nu achtste in het algemeen klassement, met 1,04 achterstand op Ciccone.

Al dagenlang werd er in het peloton gesproken over deze rit. Onder meer omdat de Tourorganisatie de finish met een zeer pittige kilometer had verlegd ten opzichte van de voorgaande drie keren dat de Ronde van Frankrijk in La Planche des Belles Filles finishte.

Steven Kruijswijk, voor vandaag nummer drie in het algemeen klassement, wees er in zijn interviews al op en kopman Vincenzo Nibali van Bahrain-Merida liet er zelfs zijn klassementsambities van afhangen.

Zeven beklimmingen

Na de start pakte een kopgroep van veertien man ruim zeven minuten en bedong gezamenlijk de eerste drie van in totaal zeven bergen: Le Markstein (de eerste col van de eerste categorie deze Tour), de Grand Ballon die even daarna volgde en, na een glibberige, steile afdaling op nat asfalt, de Hundsruck (tweede categorie).

In de wetenschap dat er nog vier beklimmingen voor de boeg lagen, waaronder twee van de eerste categorie, gunde het peloton met Deceuninck-QuickStep van geletruidrager Julian Alaphilippe voorop de aanvallers nog een minuut. De iets gereduceerde kopgroep beklom met een ruime voorsprong van acht minuten de Ballon d'Alsace (eerste categorie, 11 km à 5,8%).