Zware blessure BMX'er Van Gendt: 'Plaatsing Tokio wordt race tegen de klok'

Twan van Gendt, de regerend wereldkampioen BMX, heeft vlak voor het begin van het seizoen een zware handblessure opgelopen tijdens een training. De verwachting is dat Van Gendt acht tot twaalf weken buitenspel staat. Tijdens de laatste krachttraining...

Zware blessure BMX'er Van Gendt: 'Plaatsing Tokio wordt race tegen de klok'

Twan van Gendt, de regerend wereldkampioen BMX, heeft vlak voor het begin van het seizoen een zware handblessure opgelopen tijdens een training. De verwachting is dat Van Gendt acht tot twaalf weken buitenspel staat.

Tijdens de laatste krachttraining voor de eerste wereldbekers schoot een botje in de hand van Van Gendt uit de kom, waardoor schade ontstond aan een aantal banden in zijn hand.

De 27-jarige Van Gendt was zich op het BMX-seizoen aan het voorbereiden in Australië, waar op 1 en 2 februari de eerste twee wereldbekerwedstrijden worden verreden. Ook het tweede wereldbekerweekeinde in Australië, een week later, moet hij laten schieten. Van Gendt verblijft nog in Australië en is daar geopereerd.

'Plaatsing Spelen wordt race tegen de klok'

De wereldbekers zijn belangrijk voor plaatsing voor de Olympische Spelen. Nederland mag, zoals het er nu voorstaat, drie BMX'ers afvaardigen naar Tokio. Van Gendt staat tweede op de Nederlandse ranglijst, achter Niek Kimmann.

"Het wordt een race tegen de klok om weer op tijd fit te worden en mij te plaatsen voor de Olympische Spelen", zegt Van Gendt in een persbericht. "Maar als ik ergens door gemotiveerd word, dan is het 'het onmogelijke mogelijk maken'. Alle focus ligt nu op het proces om te herstellen en weer wedstrijdfit te worden."

Vorig jaar werd Van Gendt voor het eerst wereldkampioen, bij de WK BMX in Zolder. Bij de Olympische Spelen in Londen (2012) eindigde hij als vijfde en in Rio (2016) strandde hij in de halve finales.